Ravn Webveveriet logo

Fordeler og ulemper med Media Recorder API

For en av våre kunder, hadde vi i oppdrag å legge til rette for lydopptak i nettleseren. I denne fagpraten diskuterer jeg fordeler og ulemper med Media Recoder API.

Allerede på 1800-tallet var det mulig med lydopptak. Løsningen var mekaniske, og brukte et stort lydhorn til å samle trykkbølgene. I dag er alt så mye enklere. Nå har vi alle en lydopptaker innebygget i vår nettleser.

Lydbølger
Lydhorn og mann i amerikansk urfolksbekledning
Lydhorn og mann i amerikansk urfolksbekledning

For å forenkle lyd og videoopptak i nettleseren er det foreslått et MediaRecorder API. Foreløpig er dette APIet tilgjengelig i Chrome og Firefox. Status for Edge, Safari og Opera er uavklart, mens IE ikke vil få denne funksjonen.

Praktiske problemer

Når man jobber med dette APIet kan man støte på noen praktiske problemer. Av sikkerhetsmessige grunner kan funksjonen være utilgjengelig om den ikke brukes over localhost, eller https. I så fall, prøv gjerne med Firefox, som fungerer i skrivende stund (Firefox 59). Chrome har vært mulig å starte med oppstartsflagget --unsafely-treat-insecure-origin-as-secure, som gjør det mulig å overstyre sikkerhetsreglene. Les mer her Deprecating Powerful Features on Insecure Origins

Kodeeksempel

APIet kan både brukes til lyd og videoopptak, eller avanserte funksjoner som realtime lyd og bildeanalyse, filtre, lyd og bildeeffekter. Bare fantasien setter grensene.

Her er et enkelt kodeeksempel, som viser lydopptak og avspilling. https://codepen.io/andreeide/pen/BrvdbG?editors=1010

Følg gjerne browserstøtten på caniuse.com

Linker